De Voodoo cultuur

De oorsprong van de Voodoo cultuur ligt in Benin. Bij Voodoo wordt snel gedacht aan enge poppetjes met naalden maar dit is eigenlijk niet wat Voodoo inhoudt. Voodoo is een gecompliceerde cultuur met heftige ceremonies. Bij deze ceremonies kunnen de mensen zo erg in trans raken dat je het kan vergelijken met een drugstrip.

Onze eerste stop in deze reis is in Benin. Dit land ligt in het westen van Afrika met buurlanden als Nigeria, Burkina Faso en Togo. Ook grenst het ten zuiden aan de golf van Guinee. Het land is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland. In dit land staat de Voodoo cultuur centraal. Van de 17 miljoen inwoners is 43% Christen, 24% moslim en 18% Voodoo.

In de Voodoo cultuur worden er wel kleine poppetjes gebruikt maar deze zijn niet bedoeld om mensen van een afstand pijn te doen. Integendeel. Deze poppetjes worden gebruik om geluk af te dwingen. Je moet de naald in het poppetje steken en dan een wens uitspreken.

De Voodoo cultuur is heel gecompliceerd door het feit dat er één god is en honderden boodschappers die op uiteenlopende manieren vereerd worden. Een belangrijk onderdeel van de Voodoo cultuur is dat je, je god en zijn boodschappers te vriend houdt. Hoe? Doormiddel van offers. Offers zijn heel belangrijk in de Voodoo cultuur. Deze offers zijn niet niks. Meestal worden er kippen geofferd en wordt het bloed uitgegoten over een klein altaar. Bij ons zijn kippen natuurlijk heel weinig waard maar in Benin is dit wel anders. Je zou een kip kunnen vergelijken met een scooter in Nederland.

In de Nederland zijn we natuurlijk zeer schone dokterspraktijken gewend. Dit is heel anders in de Voodoo cultuur. Als je hier iets mankeert ga je naar de plaatselijke “healer”. Deze verteld je aan de hand van schelpen wat je moet doen om je ziekte te overwinnen. De Voodoo aanhangers zijn er heilig van overtuigd dat deze healers ook Aids en HIV kunnen genezen. Mensen kunnen dit genezen door bepaalde planten of dierenhuiden te kopen. Deze moeten zij vervolgens offeren in een ceremonie. Op de plaatselijke markt kun je bijvoorbeeld een dode kameleon kopen. Een kameleon veranderd van kleur. De voodoo cultuur gelooft dus als je deze kameleon mengt met andere planten en deze “parfum” op je lichaam smeert je financiële status ook veranderd.

De meest duistere ceremonie in de Voodoo cultuur is waar mensen zichzelf verminken door sneeën in hun armen en benen te snijden terwijl ze dansen. Hier voelen ze bijna niks van omdat ze door het ritme van de muziek en de dans in een trans zijn geraakt. Ze zijn op dat moment overgenomen door de geesten die hun lichaam helemaal reinigen. Na deze “trip”zijn ze weer helemaal zichzelf en gereinigd. Ze maken zich verder niet zo veel meer druk over de vele sneden en wonden.

Dit was de Voodoo cultuur in een notendop. Stap weer aan boord dan gaan we verder met onze reis langs de verschillende culturen die deze wereld rijk is

Sem Nas

Bronnen

http://www.landenweb.net/benin/

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/2324-voodoo-wat-houdt-het-precies-in.html

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s