Invloeden van de Keltische cultuur

Heel lang geleden leefden er bepaalde volkeren en stammen genaamd de Kelten. Misschien heb je er wel eens van gehoord of misschien ook niet. Er zijn echter, ondanks dat de Kelten onder de mens van nu niet heel bekend meer zijn, veelal invloeden van dit volk. Lees verder en we nemen je mee in de wereld van de Kelten en zijn cultuur en invloeden.

 Wie waren de Kelten?

De Kelten waren bepaalde volkeren en stammen die leefden rond 800 v.Chr. De Kelten zijn bekend door o.a. hun kunst, muziek en taal. Ze waren een erg strijdlustig volk die zich voornamelijk bezighield met metaalbewerking. Ze maakten de mooiste dingen, zoals sieraden en drinkbekers. De Kelten kenden een religie met veel verschillende goden en de verschillende rituelen en offers die daarbij hoorden werden begeleid door priesters, de druïden.

Halloween

Het feest Halloween heeft een Keltische invloed. De Kelten vierden op 31 oktober het feest ‘Samhein’, het officiële einde van de zomer. Dit valt samen met wat tegenwoordig Allerheiligen wordt genoemd. Het woord Halloween is afgeleid van ‘All Hallows Eve’ het rooms-katholieke Allerheiligen. Volgens een Keltische legende zullen de geesten van de mensen die het vorige jaar waren gestorven, terugkomen om op zoek te gaan naar lichamen die zij het jaar daarna kunnen bezitten. Dit was volgens de Kelten de enige manier van leven na de dood. De mensen probeerden deze geesten te verjagen. Dat deden ze door al het vuur in het huis uit te doen, oude kleren aan te doen en veel herrie te maken. Dit fenomeen heeft zijn invloed uitgeoefend op het ontstaan van het beroemde feest Halloween.

Festivals

Er zijn ook een groot aantal festivals met Keltische invloeden. Voorbeelden daarvan zijn: The Wickerman Festival, Burning man, Keltfest en het Keltisch midzomer festival.

Aan het eind van het Wickerman festival en het Burning man festival word er een houten man in brand gestoken. Dit komt terug in het oude Keltische ritueel, waar de Kelten in een houten stellage mensenoffers brengen aan de goden.

 Asterix & Obelix

Ik denk dat menig man de beroemde strippen van Asterix & Obelix wel kent. De strippen gaan over een dorp met Galliërs in het verder door het Romeinen bezette Frankrijk. Deze mensen behoren tot de Kelten, omdat ze de Keltische taal spraken. Ook komt er in de strippen de druïde Panoramix voor, wat ook weer van de Kelten vandaan komt.

De populaire computergames Runescape en world of warcrafts zijn ook geïnspireerd door de Kelten. Denk hierbij aan de muziek en mythologie die in de games voorkomen.

Kortom, de Kelten hebben verschillende invloeden in onze tijd. En er zijn er natuurlijk veel meer dan dat er in deze blogpost voorbij kwamen. Ik hoop dat je het leuk vond om in de wereld van de Kelten te duiken en we zien je hopelijk weer bij onze volgende stop!

Renske Oolbekkink

Advertenties

One comment

  1. Ernst · september 17, 2014

    Mooie site en (voor mij) waardevolle informatie. Compact geschreven met oog voor détail. Dank dat je dit deelt!

    Liked by 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s