Het karen volk

Het karen volk

Misschien niet een cultuur waar je dagelijks van hoort maar zeker niet een onbekende cultuur. Het karen volk, oftewel het volk waar de vrouwen metalen ringen om hun nek dragen. Het karen volk is een klein volk dat in de bergen tussen Thailand, Myanmar en Laos leeft.

Het is een kleine bevolking van 7.000.000 mensen. Het grootste gedeelte woont in Myanmar, namelijk; 3.500.000.

Over de geschiedenis van de Karen is vrij weinig bekend. De meeste verhalen vertellen ons dat de Karen rond de 17de, 18de eeuw vanuit de Gobiwoestijn gemigreerd zijn naar Thailand en omstreken. ‘De karen’ zijn een apart volkje met aparte tradities. Bij de Karen hoort ook het selecte volkje “de Kayan” Dit is een volk met 130.000 mensen.

Bij deze kleine cultuur dragen de vrouwen halsringen. Deze halsringen drukken de schouderbladen omlaag en de ribben naar binnen voor een slanker lijf. De nek wordt hier natuurlijk wel helemaal uitgerekt. hoe ouder je wordt hoe meer ringen je krijgt. Deze ringen kunnen nooit meer af omdat anders de nek om klapt. Dit komt doordat de nekspieren niet zijn ontwikkeld door deze ringen. Bij deze cultuur staat het vereren van voorouders centraal. De mensen hebben zeer veel respect voor hun voorouders. Het volk leeft niet allemaal bij elkaar. Ze leven in kleine stammen. Deze stammen hebben allemaal een dorpshoofd die je zou kunnen vergelijken met een burgemeester. Er is alleen één groot verschil. Het dorpshoofd heeft veel meer macht dan een burgemeester hier. Het dorpshoofd is een soort god voor de stamleden.

De Karen leven heel erg op zichzelf en hebben eigenlijk niet zo veel aandacht voor de buitenwereld. Zoals gezegd leven ze in het gebergte tussen Thailand, Myanmar en Laos. De Karen trekken zich niet zoveel aan van grenzen, dit is altijd al een probleem geweest. Karen willen graag hun familie en vrienden bezoeken net als ieder ander mens in de wereld. Dit wordt jammer genoeg onmogelijk gemaakt door de grensbewaking van de omringende landen. Technisch gezien zijn de Karen vluchtelingen en hebben de meeste geen geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit doordat ze ook nooit officieel de vluchtelinge status hebben gekregen van Myanmar en Thailand. Dit maakt het voor hulpinstanties meestal onmogelijk om hulp te bieden waar nodig.

Hoe leeft het Karen volk dan? De karen zijn uitstekende boeren. Ze hebben meestal varkens en kippen. De Karen onderhouden hun land zeer goed doordat ze het bewerken en oogsten met behulp van olifanten.

Bronnen:

http://www.dwars.org/verdrongen-feiten/122404/103419/verdrongen-feit-2-het-onderdrukte-karen-volk-in-birma

http://www.hieristhailand.nl/dubbele-verhaal-longnecks-thailand

http://lichaamsversieringen.webklik.nl/page/nekringen

http://www.thailandblog.nl/cultuur/karen-onzichtbare-bergvolk/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s