Vreemd, maar wel lekker?!

‘If it smells good, eat it’. Dit is de leus van kok en host van het TV programma ‘Bizarre foods with Andrew Zimmerman’. Maar of dat altijd zo makkelijk is? Wij gaan 5 vreemde ‘delicatessen’ uit verschillende landen behandelen waar wij in elk geval niet altijd evenveel honger van kregen …

1. Slangenwijn

slangenwijn

(bron foto: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02537/snakewine_2537568k.jpg )

Kijk niet raar op als je dit drankje ziet in cafés als je op vakantie bent in Zuidoost Azië. Men gelooft daar dat de slangenwijn belangrijke herstellende eigenschappen heeft. Slangenwijn wordt gemaakt door de slang te weken in rijstwijn. Dit zie je ook op de afbeelding. Een andere manier is om een aantal lichaamsvloeistoffen van de slang, zoals bloed, te mengen met de alcohol. Slangenwijn wordt vaak gedronken uit kleine shotglaasjes. Je zult de wijn niet vaak tegenkomen want het is in veel landen illegaal om deze slangenwijn te importeren, omdat de cobra’s en andere slangen die gebruikt worden voor de wijn, beschermde diersoorten zijn.

2. Century eggs

century eggs

(bron foto: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02537/centuryeggs_2537556k.jpg )
Een echte delicatesse in China, century eggs. Oftewel eieren die iets te lang zijn bewaard om normaal opgegeten te kunnen worden. Lekker?! Het zijn geen eieren die 100 jaar bewaard zijn gebleven, maar de paar maanden wanneer de eieren daadwerkelijk worden bewaard, is genoeg om de dooier een groene kleur te geven en het witte gedeelte bruin te laten kleuren. Tijdens die maanden wordt het ei bewaart in een mengsel van houtskool en ongebluste kalk. Het ei kan op verschillende manieren worden bereidt: gepocheerd, als roerei of gewoon gebakken.

3. Schorpioen

schorpioen

bron foto: http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/4/11/13/media_xl_3846193.jpg?20100827145804 )

Schorpioen, niet echt het eerste waar je aan denkt bij een delicatesse. In Thailand denken ze daar anders over. Daar wordt de schorpioen gefrituurd of in de oven gebakken en daarna lekker opgegeten. De ‘lekkernij’ wordt onder andere geserveerd op het ‘Gourmet Food Festival’. De schorpioenen worden op een bepaalde manier gekweekt, zodat het gif is verwijderd. Als zelf ooit een schorpioen wil bereiden is het erg belangrijk om een schorpioen te kopen die voorgekweekt is voor menselijke consumptie!

4. Fugu (kogelvis)

fugu

(Bron foto:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Young_species_of_Tetraodontidae_%28fugu%29.jpg)

Je moet het maar durven, Fugu eten. Fugu is de Japanse naam voor kogelvis en het gerecht dat daarmee bereid wordt. Doordat de vis erg giftig is, zit er een bepaald risico aan als je hem op eet. De gif van de vis zit in de eierstokken, lever, galblaas en darmen. Deze worden door de kok verwijdert en alleen de niet-giftige delen, die als een delicatesse worden gezien, worden opgediend. De kok moet speciaal zijn opgeleid en heeft een vergunning nodig om het gerecht te mogen serveren. Ondanks dat zijn er al 20 mensen overleden aan het eten van de vis sinds 2000.

5. Haggis (schapenmaag)

haggis

(Bron foto: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/08/03/article-0-030EA213000005DC-976_468x265.jpg)

Een typisch Schots gerecht, Haggis. Voor het gerecht wordt een schapenmaag gevuld met stukjes van de organen van het schaap. Zo zitten er stukjes hart, long en lever in. Het ziet eruit als een worst. De oorsprong van dit gerecht is onbekend. De schotten vinden het leuk om toeristen wijs te maken dat Haggis een dier is waarop gejaagd moet worden. Je weet nu dat dat niet klopt!

Wij hopen dat jullie het interessant vonden om deze vreemde ‘delicatessen’ te ontdekken. Misschien heb je er nog wat aan als je op vakantie gaat naar een van de landen! Weet je in elk geval wat je kan verwachten …

Renske Oolbekkink

Bronnen:

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinkpicturegalleries/9997605/20-strange-foods-to-try-before-you-die.html

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinkpicturegalleries/9997605/20-strange-foods-to-try-before-you-die.html?frame=2537556

http://plazilla.com/page/4295007993/vreemd-voedsel

http://duurzaaminsecteneten.nl/insecten-eten/eetbare-insecten/

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinkpicturegalleries/9997605/20-strange-foods-to-try-before-you-die.html?frame=2537562

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s