De Maori cultuur

De Maori cultuur

Wie zijn de Maori’s
De Maori’s zijn de inheemse bewoners van Nieuw-Zeeland. 14% van de inwoners van Nieuw-Zeeland noemt zich nog een Maori. Door de bijzondere Maori cultuur hoor je veel van hun elementen terug in de taal, zang, cultuur en plaatsnamen in Nieuw-Zeeland.

Het ontstaan
Zo’n duizend jaar geleden kwamen de Maori’s van de Haiwaiki-eilanden naar Nieuw-Zeeland. Ze leefden lange tijd in versterkte dorpen. Ze zorgden zelf voor het eten en drinken. Elke stam werd vernoemd naar hun eigen voorvader. De grootste stam is de Puhi.


Aan het einde van de 18de eeuw werd Nieuw-Zeeland gekoloniseerd. De Nederlander Abel Tasman heeft het land ontdekt. Er veranderde veel voor de Maori’s. Grote stukken land werden afgepakt, de cultuur werd ondergewaardeerd en de Maori’s werden gedwongen tot het Christelijke geloof.

P1000255

Het Abel Tasman park. Bron: eigen foto

Marae
Een Marae is een gemeenschapshuis. Het is in het leven van de Maori het centrale punt. De belangrijkste gebeurtenissen vinden hier plaats. Begrafenissen, doop of huwelijken bijvoorbeeld. Ook worden er andere feesten gevierd en problemen opgelost.

Tatoeages
Tatoeages spelen in de Maori cultuur een belangrijke rol. Dit komt uit een oude mythe. Deze mythe gaat over een jongen en een prinses uit de onderwereld. Ze waren verliefd op elkaar, maar op een dag sloeg de jongen de prinses. De prinses ging terug naar haar vader. De jongen ging op zoek en vond haar met veel moeite terug. De versieringen op zijn gezicht hadden veel schade opgelopen. Hierdoor werd hij erg uitgelachen. De jongen vroeg om vergiffenis en dat kreeg hij. De vader van de prinses leerde de jongen om te tatoeëren. Zo zag hij er nooit meer belachelijk uit.
Het hoofd van de mens wordt als meest heilige lichaamsdeel gezien. De eerste tatoeages worden aangebracht in de puberteit. Dit werd gedaan om de overgang van kind naar volwassene te eren.

images[7]

http://www.fluweelbloem.nl/?p=2838

Oorlog
Oorlog voeren hoorde ook bij de cultuur van de Maori’s. Er waren voortdurend oorlogen tussen allerlei stammen. Hier hoorden diverse oorlogsrituelen bij zoals bijvoorbeeld oorlogsdansen. Ook was er een soort festival dat vooraf ging aan oorlogen. Dit werd opgedragen aan de god Tumatauenga, de god van de oorlog. Na de strijd moest het leed weer ongedaan gemaakt worden. Dit werd gedaan door een uitgebreid reinigingsritueel. De meeste oorlogen werden gehouden tussen november en april. In deze tijd is het zomer in Nieuw-Zeeland en is er dus het meeste voedsel om voor langere tijd op pad te gaan.

http://www.nieuw-zeeland.nl/id/1/180/maori_cultuur.html/
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/buitenland/maori-en-de-eilanden-van-nieuw-zeeland/
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/volkeren/113567-de-cultuur-van-de-maori.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s