De Nederlandse cultuur

De Nederlandse cultuur

We hebben de afgelopen weken een aantal blog post geschreven over allerlei rare tradities in andere landen. Maar wat nou als we eens kijken naar ons eigen kikkerlandje? Hier in Nederland hebben we ook tradities die voor ons heel gewoon zijn, maar voor mensen uit andere landen misschien wel heel erg raar.

Beschuit met muisjes

In het ene land worden baby’s bij de geboorte besneden, in het andere land worden ze van een gebouw afgegooid en in een doek opgevangen, maar hier in Nederland eten we bij een geboorte beschuit met muisjes. Deze traditie is ontstaan in de Middeleeuwen. Als bezoek op kraamvisite kwam, was het gebruikelijk dat ze getrakteerd werden met iets lekkers. Een kind krijgen in deze tijd was gevaarlijk. Dit komt door de medische omstandigheden. In die tijd waren ze nog niet zo goed ontwikkelt qua ziekenhuizen. Daarom werd de geboorte van een kind uitbundig gevierd. Het is niet duidelijk hoe nou precies het beschuit met muisjes is ontstaan. Wel is het zo dat alleen de rijken dit aten bij een geboorte. De armen konden dit niet betalen.

beschuit-met-muisjes

(bron foto: http://www.studiooosterman.nl/wp-content/uploads/2012/10/beschuit-met-muisjes.gif )

 

 Sinterklaas

En wat dachten jullie van die goede heiligman? Dit is pas een rare traditie van ons. Want wat moet het raar zijn voor mensen die hier nog nooit van hebben gehoord. Zwarte pieten die door je schoorsteen komen en je schoen vullen, Sinterklaas die op zijn paard over het dak loopt met een grote zak cadeautjes op zijn rug en wat dacht je van die heerlijke pepernoten die al in augustus in de winkel liggen. Al met al, als je erover na gaat denken is Sinterklaas best een rare traditie.

 Kaaskoppen en klompendragers

Een Nederlander is trots op zijn gewoontes. Molens, klompen, tulpen en kaas. Dit zijn typisch Nederlandse dingen. Waarom lopen Nederlanders zo graag op klompen? Ze kunnen niet fijn zitten want ze zijn helemaal van hout. Zo hebben we allerlei dingen die voor ons heel gewoon zijn, maar voor andere landen juist heel raar. Waarom is je verjaardag vieren eigenlijk zo speciaal? Je bent ieder jaar jarig en toch blijven we het weer ieder jaar uitbundig vieren met taart, slingers, ballonnen en cadeautjes. Er zijn genoeg landen waar verjaardagen niet eens gevierd worden, omdat mensen dit onbelangrijk vinden.

 

Dus kort samengevat. We denken wel dat we heel gewoon zijn, maar als we ons verplaatsen in mensen uit andere landen kunnen we best begrijpen dat we raar worden gevonden.

 

Bronnen:

http://www.jefdejager.nl/tradities.php

http://www.euronet.nl/users/cor/top_100_tradities.html

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nederlandse-tradities-op-werelderfgoedlijst

http://www.traditie.nl/

http://caro-lina.infoteur.nl/specials/nederlandse-tradities.html

Advertenties

One comment

 1. Matthias Oolbekkink · oktober 23, 2014

  wees er wel van bewust dat sinterklaas in meerdere landen wordt gevierd.
  denk aan Belgie, maar ook op de Nederlandse Antillen wordt sinterklaas gevierd, zo raar zijn wij dus ook weer niet.
  verder leuk stuk en toffe site.
  ga zo door!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s